hvniedek.reismee.nl

Noorwegen Verslag5-Ardalstangen-Utvik

16.07.09 Ardalstangen

Verkast naar Ardalstangen. Met een plan in het hoofd de reis vanaf de Hardangervidda begonnen.

Na de pont niet de tunnel in maar via de 572 via Ulvik naar Granvin. Een mooie rit maar kostte ons uiteindelijk meer tijd dan bevroed. foto 5.1 We zijn, omdat we tijdig in Flam aan wilde komen Voss maar voorbij gereden. Kort na Voss vind je aan de hoofdroute bij Vinje de Tvindfossen, een tweelingwateval die uit cascades bestaat. Foto 5.2 geeft het bovendeel van de waterval ter zien.

Bij Langhus aan het stukje route Gudvangen-Aurland, kort na het uitkomen van de Gudvangentunnen de 601 ingeslage naar Undredal. In dit dal worden geiten gehouden. Het kerkje bezocht waarvan de kern uit 1300 bestaat. (Foto 5.3 en 5.4) Een staafkerk van oorspronkelijk 2 bij 2 meter. Dat het hier vroeger bar arm was is af te leiden uit de verhalen van de gids dat de weinige zaken die in het kerkje zijn eigenlijk nog grotendeels giften zijn. En dan naar Flam voor een grote deceptie. Rond half een draaiden we het terrein op. Plenty parkeerplaats, relatief weinig bussen, betrekkelijk rustig rondom de souvenirshops en het vakantieseizoen voor de Noren begint deze week pas op te starten en de Flamsbana totaal uitverkocht tot begin van de avond. Dat betekende meer dan 5 uur rondhangen in de omgeving en laat in het hotel. De reden was waarschijnlijk een immens Engels cruise-schip dat aan de wal lag. Foto 5.5. Hebt u plannen voor de Flambana? Vroeg in de ochtend of vooraf zien te boeken.

Wij hebben onze eigen treinreis maar gemaakt en 's wereld langste tunnel maar links laten liggen en de oude route bovenlangs van Aurland naar Laerdal gereden. We hadden die weg al een keer andersom gereden en de route is zo fraai dat het geen straf is om die over te doen. Op het hoogste punt rij je op 1600 meter. Voordat je daar bent (gerekend vanuit Aurdal) kom je eerst nog een fraai uitzichtpunt tegen. De foto is al miljoenen malen gemaakt en er is weinig of geen mogelijkheid een afwijkende foto van dit punt te maken. Daarom het standaard beeld en de activiteiten die je van hoog in de fjord kan zien. Foto 5.6 en 5.7

17.07.09 Transfer Utvik

Van Ardalstangen teruggereden naar de ferry naar Manheller. Je gaat door een tunnel van bijna 7 km en daarna door de Bergstunnel van 2,5 km. Als je die uitkomt is er vrij direct een parkeerplaats waar genoten kan worden van een geweldige uitzicht op de Fjaerland fjord.

In Fjaerland zijn we gestopt voor een bezoek aan het Norsk Bremuseum. Aanbevelenswaard als je wat meer wilt horen over ijstijden, gletsjers en natuurlijke klimaatveranderingen in de klimaattentoonstelling. En dat de zeespiegel ooit meer dan 100 meter lager is geweest. Het gaat over vragen waarom ijs blauw is. Het vertelt ook wat over de menselijke invloed in deze tijd die niet meer en niet minder is dan een extra, niet te verwaarlozen parameter is in de natuurlijke klimaatveranderingen. Maar de hoofdattractie is de 20 minuten durende film over de gletschers in de omgeving. (foto5.8)

Vlak voor de Fjaerlandtunnel is er een klein wandelingetje te maken naar de voet van de Boyum gletscher. (foto 5.9)

Een aantal kilometers na Sogndalfjora de 5 verlaten voor een kleine nevenroute. We konden die nog van een vorig bezoek. Ook dit keer werden we weer niet teleurgesteld. Het gaat wat langzamer dan de hoofdroute, je moet alert rijden vanwege het passeren op deze smalle weg, maar er is veel naturrschoon te zien. (foto 5.10-5.12) Een fraaie route met de gehuchten Orrastad en Kleiv en links een fraai meer. Aan de ander kant kan je af en toe het voortrazende verkeer zien. Bij Selseng moet je de hoofdroute weer op.

Een aantal kilometers na Skei zijn we bij het plaatsje Klakegg weer het binnenland ingedoken voor een 14 km lange doodlopende weg (Stardalen). ( Na 5 km is er een zomercafe waar lokale huisvlijt wordt verkocht (o.a. Jolstratruien). De weg eindigt bij Hoyseth vanwaar 2 fraaie wandelingen zijn te doen. (foto 5.13) Een van 6 uur die naar 1300 meter hoogte voert en 1 door het dal naar een uitloper van de gletsjer va 2 uur. Wij hebben rechtsomkeer gemaakt om naar onze bestemming te rijden. Na eerst nog in het Vatedal (Egge) te rijden zijn we bij Bjyrkelo de 60 opgegaan met als toegift nog enkele fraaie uitzichten voordat we ons huisje in Utvik direct aan de fjord konmden betrekken.