hvniedek.reismee.nl

Noorwegen Verslag6-Utvik-de gletsjers

18.07-09 Utvik-Kjendalsbreen.

Toch even terug naar de vorige avond. We zitten in een mooie hytte, direct aan de fjord. Het was een fraaie dag en de voorgaande avond deed daar niet voor onder. Na een dag fraaie dingen gezien te hebben eindigde onze avond met een biertje aan de fjordkant met een beeld dat je je vaker zou toewense. Geniet mee op afstand en aanschouw foto 6.1.

Vanuit Utvik naar Olden. In het centrum is de afslag naar Lodalen. De weg voer langs een fraai meer: het Loenvatnet. Na 19 km, waarvan het laatste deel een tolweg is, deels langs smalle wegen kom je bij de Kjendalsbreen. Vanaf het einde van de weg is het een kwartierje lopen naar de voet van de gletsjer. Je blijft wel op enige afstand want de gletsjer is gevaarlijk. In de vorige eeuw zijn er 2 grote lawines geweest die de dorpen Nesdal en Bodal begraven hebben onder een watervloed en waarbij 135 mensen zijn omgekomen.

Je kan ook rustiger aandoen en met de boot over het fraaie Loenvatnet varen. Je moet dan wel een klein stukje extra wandelen naar de gletsjer.

Onder 6.2 tot en met 6.4 zijn enkele sfeerbepalende foto's gegeven. Het gebied leent zich tot veel fraaiere foto's als de telelens erop gezet wordt.

Op foto 6.5 een detail van de gletsjer.De kloven en gaten in de gletsjer kunnen wel 30 meter diep zijn. Het blauwe is overduidelijk. Het smeltwater bij deze gletsjer is immens. Een impressie daarvan is in 6.6 gegeven. Ik heb uit meerder foto's hier gekozen voor een sfeerfoto.

19.07.09 Utvik-Brikdalsbreen.

We zijn naar dit gebied gekomen voor de Jostidalbree. We hebben moeten vaststellen dat onze conditie niet dusdanig is om de wandeling over de gletsjer aan te gaan. We moeten het dus doen met de tongen van de Jostidalbree. De bekendste in deze omgeving is de Briksdalbree. De rit voert 20 km door het fraaie Oldendale (foto 6.13) met aan weerskanten bergen van 1800 meter hoog. Er liggen 3 meren in het dal achterelkaar die met elkaar verbonden zijn.

Aan het einde van het dal kan je de auto (betaald) parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het 3 km lopen. Het eerste stuk is een nijdige klim van 40 minuten en het laatste stuk van 20 minuten is licht te lopen. Voor wie slecht ter been is of het bij voorkeur gemakkelijk wilt doen rijdt er koetsjes (stolkjerre) van de parkeerplaats tot het gemakkelijke stuk. Er rest dan nog een gemakkelijk stuk dat zo ongeveer voor iedereen loopbaar is. Foto's 6.7 en 6.8 geven de bree te zien. Foto 6.11 een fragment van de grote waterval aan de zuidelijke kant en foto 12 een sfeerfoto van een kleine waterval in het beekje op 1,5 a 2 km van de gletsjer.

Dat het altijd gevaarlijk is (voorbij een aangegeven punt gaat U op eigen risico) is in foto 6.9 te zien. Boven brak er een groot stuk af en vele tonnen materiaal kwam er naar beneden zetten toen ik stond te fotograferen. Halfweg kwam het tot rust, maar aan de onderkant van de gletsjer was te zien dat het ook wel helemaal naar beneden kan komen. De detailfoto's zijn genomen met een 1200 mm lens. Let op foto 6.8 maar op de kleine mensjes aan het einde van het meer om enigszins een beeld van omvang te krijgen.

Het is de grootste touristische trekpleister in de omgeving en de mensen komen in busladingen aan. U bent dus zeker niet alleen als u aan het einde van de ochtend of later komt.