Noorwegen Verslag8-Van Namsos naar Glomford
23.07.09 Transfer Namsos-Bronnoysund
Namsos zelf is een stad die niet zo spectaculair is. De haven wordt gedomineerd door de aanlegplaats van de Hurtigroute en voor de liefhebber zijn er een paar zaakjes waar je aan de havenkant kan eten/drinken. De betere zaken vindt je in het centrum. Volgens onze reisgids is er nog wat meer maar wij zijn niet verder gekomen dan een wandeling en een restaurant. Bij vertrek natuurlijk weer de 17 die nog wel een paar keer terug zal komen. Aan het einde van het meer Indrafolae de 770 opgegaan naar Rorvik en door het stadje gelopen. Oude herinneringen opgehaald. Uit Rorvik bij Ottersoy de kustweg opgezocht en aan het einde de 771 opgereden. Bij Bogen een stukje 802 en weer terug op de 17. Bij Solsta overvaren naar Vennesund en de 17 vervolgens naar Bronnoysund.
24.07.09 Transfer Bronnoysund-Sandnesjoen.
We hadden verwacht dat deze dag wederom in het teken van de ferry zou gaan staan. Het reisprogramma was slechts 100 km, maar er zaten 2 ferries in die noegwel eens problemen op kunnen leveren. De eerste ferrie met een frequentie van ca 1 uur en de 2e met een frequentie eens in de 2 uur en rond de middag uren zelfs wat langer. In het hotel wist men ons op te beuren dat ze wel gasten hebben gehad met wachttijden van 4 tot 5 uur. In blijde verwachting op de dingen die zouden komen weer de 17 opgegaan. De eerste ferrie van horn naar Andalsvag liep voortreffelijk. Binnen 5 minuten op de boot, even wachten op de lijndienst en varen en 20 minuten later stonden we aan de overkant. Het stuk Andalsvag-Forvik is niet het meest interesaante stuk dat we gereden hebben. Links een beetje akkerland en af en toe de fjord en recht de kale bergen die dit gebied markeren en weinig bebouwing. Het hele eiland lijkt in forvik te wonen.. En dan de beruchte ferrie Forvik-Tjotta. Toen we kwamen aanrijden stond er weinig. De ferrie kwam aan en in notime zaten we op een nog noet eens half gevulde ferrie. Binnen 10 minuten na aanrijden voeren we weg en 1 uur later meerden we aan in Andalsvag. Ruim 4 uur eerder dan verwacht zaten we nog slechts 40 km van onze dagbestemming Sandnesjoen. Ondertussen zaten we weer in de regen dus even stoppen en heerlijk aan een fjord of bij een mooi uitkijkjpunt gaan zitten was niet zo aanlokkelijk.
In Alstauhaug hebben we het peter Das museum bezocht en een kijkje genomen in het middeleeuwse kerkje. Peter Das was een predikant-dichter die van 1647-1708 leefde. Voor wie literair/muzikaal geinteresseerd is de moeite waard. Het kerkje vinden wij niet zo spannend, maar oordeel zelf aan de hand van de foto.
Kort na dit bezoek rechts afgeslagen en parallel aan de 17 onderlangs de bergformatie de 7 zusters gereden. Helaas zaten een aantal toppen in de wolken. Wel erg vroeg kwamen we aan bij het hotel, maar de spullen konden naar binnen en wij zijn Sandnesjoen ingegaan om wat te eten, door het stadje te lopen en wat te winkelen en later op de middag nog een klein ritje gemaakt in de omgeving.
25.07.09 Transfer Sandnesjoen-Glomford
Uitsluitend de 17 met 3 ferries en de hele dag regen en op hogere gedeelten nevel. Bij Levang kwam de pont aan en konden we vrij snel oprijden en overvaren naar Nesna. De volgende pont bij Kilboghamm was kantje boord. We konden er nog net op als laatste en achter ons ging de slagboom dicht. Deze ferrie vaart maar 5x per dag en halfweg passeer je de Poolcirkel. In een uurtje varen werden we naar Jetvik gebracht. In de salon werden we verrast en ineens in de eigen taal aangesproken. Het bleek een Belg die 5 jaar geleden gekozen had voor het rustige leven in Noorwegen. In het laatste stuk kwam hij nog even bijbabbelen en vertelde ons zijn verhaal. In stromende regen op naar de derde ferrie van Agskardet naar Forfoy die 12 keer per dag vaart. Het geluk kan niet altijd aan je kant zijn want we zagen deze pont net wegvaren. Alleen er kwam maar geen pont terug. Ook de kaartjesverkoper kon niet meer vertellen dan dat er problemen waren. Na bijna 1,5 uur kwam er een andere ferry die ons alsnog naar de overklant bracht. In het erop volgend stukje route 17 kom je langs de Svartisen gletsjer. We waren er al eens eerder bij een uitloper van de Svartisen geweest (Engebreen). Op de 17 bij Brasei zijn er 2 uitkijkpunten waar je een uitloper van de Svartisen kan zien die de Holandsfjorden inloopt ( ca 400 meter afstand). Tussen de mistflarden en nevelwolken heen was er een goed uitzicht. Bij Holand is er een mogelijkheid om over te varen naar Engen om dichterbij de gletsjer te komen.
Ruim 7,5 uur nadat we gestart waren kwamen we aan bij ons hotel in Glomford. Afstand 211 kilometer. De 17 is mooi rijden, ook in de regen, maar wel tijdrovend.
tres chique!