hvniedek.reismee.nl

Noorwegen Verslag9- Van Glomfjord naar Toftenes

26.07.09 Transfer Glomfjord-Innhavet

Volgens onze reisbeschrijving een dag waarin zoveel te zien is dat je er dagen aan kan besteden. Dat hebben we dus niet gedaan. Kort na vertrek is er in Neverdal nog een goed uitzicht naar Glomfjord een een laatste blik op de Svartisen. De nevels van de dag er voor waren verdwenen, het was stralend weer. Vlak voor we Ornes bereikten kwam er weer een schip van de Hurtigroute aanvaren. Nu was het de Nordlys.

Bij Herredsgrensen is een uitkijkpunt waar je bij helder weer de Lofoten moet kunnen zien. Ik denk dat we geluk hadden want als de horizon rechts naast het eiland wordt vergroot dan zie je de typische bergen van de Lofoten. Het momunent is ter nagedachtenis aan de onderzeeboot Ureda die hier vergaan is in de 2e wereldoorlog.

Daarna volgt in de route 17 de Storviksveggen met veel bochten en prachtige vergezichten en dan de ongekende krachten van de Salstraumen waar per getij bijna 400 miljoen kubieke meter water door een nauwe engte moet. Erin, eruit. Wij kwamen er toen het tij al aan het aflopen was . En als je dan nog van die draaikolken ziet zoals op de foto dan kan je wel voorstellen als het op het hoogtepunt is. In kracht wordt dit alleen nog maar overtroffen door de maalstroom bij Moskenes.

Aan het einde van de weg naar de 80 naar Fauske (flitspalen!) en in één rit over de E6 naar het hotel in Innhavet gereden.

27.07.09 Innhavet- Toftenes

Vanuit Inhavet de E6 verder volgen naar Storfjord voor de ferry naar Lodingen. Deze ferry vaart 1 uur 10 minuten. We hadden gerekend een half uur voor vertrek aanwezig te zijn maar de reis liep sneller dan verwacht en we konden de ferry uitzwaaien. Het was dus wat langer wachten en we konden enige tijd zeggen dat wij vooraan in de file zaten.

De oversteek duurt 1 uur en 10 minuten. Halfweg passerde we de pont die terugging met op de achtergrond de Lofoten.

Bij Sortland kwamen we een oude vertrouwde tegen die we al 2 x gezien hadden: de Vestoralen al weer op de terugreis naar Bergen.

Op de camping genieten van een biertje, naar de ijverige meeuwen kijken. We zijn op het hoogste punt in deze reis gekomen.